Je staat er waarschijnlijk niet bij stil om tijdens het uitzoeken van een rijopleiding te kiezen tussen een geschakelde of automaat lesauto. Maar wist je dat in 2019 bijna 51% van de nieuw geregistreerde personenauto’s voorzien is van een automaat? In 2020 was dit zelf 66%! Dat was 10 jaar geleden nog geen 20%.
Veel aspecten uit de rijopleiding zijn voor zowel automaat als handgeschakeld hetzelfde. Wanneer je in een geschakelde lesauto begint, zal je vooral bezig zijn met het onder de knie krijgen van de koppeling en het tegelijkertijd schakelen. Daarnaast leer je gelijk om het voertuig goed onder controle te krijgen en moet je je ogen op de weg houden. Best veel handelingen die je tegelijkertijd aan bod komen.
Het grote voordeel van een automaat is dat je geen koppeling en versnellingspook hebt. Hierdoor hoef je je alleen te focussen op de beheersing van het voertuig en het kijken op de weg. Hierdoor wordt het makkelijker om je aandacht te verdelen. Met als voordeel, een voorsprong in je rijopleiding.
Het kan natuurlijk zijn dat de auto waarin je na je rijopleiding gaat rijden een handgeschakelde transmissie heeft. Of dat je het simpelweg prettiger vindt om uiteindelijk te kunnen schakelen. Dan is geschakeld leren rijden voor jou de beste optie. Met een automaat rijbewijs mag je geen handgeschakelde auto besturen. Daarvoor moet je dan opnieuw examen doen.
Wat andere zeggen over Into Traffic
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus voordat je begint aan je rijopleiding, is het belangrijk om te weten wat je te wachten staat. Daarvoor is de 2 uur durende intake de beste manier om je voor te bereiden op een vlotte en succesvolle rijopleiding.