Blog_zuinige_rijstijl_home.jpg

15 tips voor een zuinige rijstijl

Hoeveel brandstof een auto precies verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt én van je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof. Daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Ook jouw rijstijl maakt veel uit voor het milieu. Lees hier wat jij kan doen om zuiniger te rijden.

Hoeveel brandstof een auto precies verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt én van je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof. Daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Ook jouw rijstijl maakt veel uit voor het milieu. Lees hier wat jij kan doen om zuiniger te rijden.

1. Navigatie

Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op je doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kunt je kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.

2. Start/Stop systeem

Maak gebruik van het Start/Stop systeem indien aanwezig. Je auto gaat dan uit wanneer je stilstaat en verbruikt op dat moment geen brandstof meer.

3. Lage toeren

Wees bewust van het feit dat een koude motor tweemaal zoveel brandstof verbruikt dan een motor die goed is opgewarmd. Daarnaast zijn hoge toeren met een koude motor slecht voor het voertuig. Om zuinig te rijden dien je dus laag in de toeren te rijden tot de motor voldoende is opgewarmd.

4. Parkeren

Probeer zo in te parkeren dat je direct kunt wegrijden zonder er gekeerd moet worden. De auto keren met een koude motor direct na vertrek is nog vervuilender voor het milieu dan wanneer je dit met een warme motor doet.

alexandre-boucher-BNrlDv8w07Y-unsplash-1612467656.jpg

5. Cruise Control

Indien er Cruise control aanwezig is in de auto is het aan te raden deze te gebruiken. Cruise Control zorgt ervoor dat er gelijkmatig gas wordt geven en een vaste snelheid wordt aangehouden. Door minder gas te geven en minder te remmer loopt de motor efficiënter en dus zuiniger.

6. Juiste versnelling

Kies de juiste versnelling. Probeer te voorkomen dat de motor van het voertuig teveel toeren of te weinig toeren maakt. Door op het juiste moment door te schakelen verbruikt je het vermogen optimaal, levert het minder kans op beschadiging van de motor en daarmee rij je vele male zuiniger. Schakel bij een dieselmotor tussen de 2000 en 2500 toeren, bij een benzinemotor is het aan te raden tussen de 2000 en 3500 toeren te schakelen. 

7. Anticiperen

Anticipeer op het verkeer dat om je heen rijdt. Om zuinig te rijden en tegelijkertijd je rijcomfort te verhogen dien je vooruit te kijken in het verkeer zodat je tijdig kunt anticiperen op diverse (ook onverwachte) verkeerssituaties. Hiermee voorkom je dat er abrupt moet reageren door te remmen of gas te geven. Dit komt een zuinige rijstijl niet ten goede.

8. Elektriciteitsgebruik

Probeer onnodig elektriciteitsgebruik te voorkomen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld, overdag rijden met de ‘stadslichten’ in plaats van de dimlichten en de verwarming een standje lager. Ook radio en Airco zijn grote elektriciteitsverbruikers. 

9. Optrekken

Trek langzaam op. Door rustig op te trekken bespaart je brandstof en tegelijkertijd bespaart je daarmee op onderhoud en slijtage.

10. Onderhouden van het voertuig

Onderhoud het voertuig goed. Door je voertuig tijdig van onderhoud te voorzien bevorder je de levensduur van het voertuig, maar zorg je er indirect ook voor dat het voertuig zuinig blijft rijden. 

Blog_zuinig_rijden.jpg

11. Bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning van het voertuig. Door een te lage bandenspanning verhoogt de weerstand van de auto en dat draagt bij tot wel 5% meer brandstofgebruik.

12. Rij rustig

Probeer rustig te rijden. Bij korte ritten (tot één uur) is de tijdswinst door hard rijden zeer minimaal. Blijf binnen de maximale snelheid rijden om de luchtweerstand te verlagen. Daarnaast zorgt een kalme rijstijl ervoor dat je minder hoeft te remmen en te accelereren hierdoor rijd je direct zuiniger en het levert je ook nog eens minder stress op.

13. Gebruik van de Airco

Airco slim gebruiken. Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik en dus de CO2emissie fors verhogen. De uitstoot van schadelijke emissies kan eveneens worden verhoogd. Wil je brandstof besparen en het milieu minder belasten, schakel de airco dan alleen in als het écht nodig is.

14. Korte ritten

FEIT: Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 10 kilometer, een prima afstand om dus gewoon op de fiets te doen. Bij korte autoritten wordt in de regel relatief veel met koude motor gereden waardoor het brandstofverbruik en dus de CO2 uitstoot relatief hoog is en het milieu zwaarder wordt belast.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen om de fiets te pakken: je kunt je fiets vrijwel overal gratis parkeren en je voorkomt hiermee onnodige slijtage van de auto door het rijden met een koude motor. En al die korte ritten vinden vaak in de stad plaats en hebben dan een nadelige invloed op de lokale luchtkwaliteit. Pak daarom ook eens lekker de fiets!

15. Bagage

Haal overbodige bagage uit je auto; en rijdt niet onnodig met bijvoorbeeld een imperiaal. Extra bagage betekent extra gewicht, meer brandstofverbruik en dus een hogere CO2 uitstoot.