Ongeluk tijdens jouw rijles: wie is er eigenlijk aansprakelijk?

Ben je net begonnen aan je rijlessen en mag je eindelijk de openbare weg op? Dat is natuurlijk erg spannend. Maar wat nou als je een ongeluk krijgt? Wie is er dan aansprakelijk?

04-12-2020

Een ongeluk

Stel je bent net begonnen met je rijlessen en mag eindelijk de openbare weg op. Dat is natuurlijk erg spannend. Alles gaat goed, maar dan… Uit het niets komt er een bal van spelende kinderen de weg op. Je schrikt en in plaats van dat je remt, geef je juist gas bij. Jij rijinstructeur probeert nog in te grijpen, maar het kwaad is al geschied. Je bent tegen een lantaarnpaal aangereden. Wie zijn fout is dat? Die van jou of die van je rijinstructeur?

Wie is de juridische bestuurder

In artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 staat dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur als juridische bestuurder gezien moet worden. De leerling die les heeft, is wel de feitelijk bestuurder, maar wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien. De instructeur is bij een ongeluk of schade tijdens de rijles aansprakelijk. Je rijschool kan zich hiervoor natuurlijk gewoon verzekeren.

Maar er zijn uitzonderingen

Maar er zijn uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld alcohol of drugs gebruikt voor dat je de lesauto instapt? Dan kan het goed zijn dat alle schade wél op jou te verhalen is, mits het aannemelijk is dat je instructeur niet op de hoogte kan zijn van jouw alcohol of drugs gebruik. Is het aannemelijk dat je alcohol of drugs gebruikt hebt? Dan is het de taak van je instructeur je erop wijzen dat je niet achter het stuur mag gaan zitten. Je rijles kan in dat geval niet doorgaan.

Heb je al een rijbewijs

Maar er is nog een belangrijk verschil. Bovenstaande geldt namelijk alleen als jij nog niet in het bezit bent van een rijbewijs en dus nog echt aan het leren bent. Er kan echter ook in een lesauto gereden worden terwijl iemand al een rijbewijs heeft. Bijvoorbeeld om rijangst te overwinnen na een auto-ongeluk of tijdens een rijtest. In dit geval is de 'leerling' zowel feitelijk als juridisch bestuurder en dus aansprakelijk voor schades. Dit geldt ook bij het volgen van motorrijlessen.